Om publiners


Publiners debuterte litt i det stille i 2003, med det engelskspråklige albumet «Folk’n roll». Etter at de meldte overgang til norsk med «Heim» (2005) tok karrieren en ny retning, og bandet har de siste årene markert seg som et band å regne med innenfor den gledelig tiltagende bølgen av norskspråklig musikk. Både «Heim» og de etterfølgende albumene «Driv» (2008), «Herlig» (2010) og «Kontroll» (2012) høstet mange femmere på avisenes terninger, sammen med mange godord og mange til dels fåfengte journalistforsøk på å sjangerplassere Publiners. Er det pop eller folkrock? Viser eller hva? Sammenligninger med alt fra Vamp til DDE og svenske Nordman har vært nevnt. Men vil man absolutt plassere en merkelapp på bandet kan man like godt bruke deres egen betegnelse: Dette er Folk’n’roll! Folk, pop og rock fremført med en stor porsjon musikalitet og spilleglede.

Publiners ga ut sitt sjette album, titulert «VI», høsten 2015. Om dette albumet skrev Rune Slyngstad (Avisa Nordland)bl.a: «Så velspilt og så gode…på mange måter har de innhentet Vamp kvalitetsmessig…Publiners sitt beste album til nå»

Neste album kommer i 2020.

Om den albumutgivelsen, «Kontroll» (2012) skrev Stein Østbø i VG, «På sitt fjerde album har de perfeksjonert folkrock på dialekt – en øvelse som blir stadig mer populær i Norge, men som få gjør bedre enn Publiners her», og trillet en nydelig fin femmer på terningen.

Bandet fikk også mye oppmerksomhet gjennom sin deltakelse i bl.a Lyden av lørdag på NRK i 2007 og gullfinaleplassen med låta «Te stein» i MGP 2009. Singlene «Maja» (2005), «Toft» (2008), «God natt» (2008), «Bær me over» (2010) «Februar» (2012) og duetten «(Kj)ærlighet», med Anne Nymo Trulsen, hentet fra deres nyeste album, ble alle spillelistet av NRK P1, og er fremdeles jevnlig å høre på radio, i tillegg til nevnte «Te stein».

Publiners er et svært erfarent liveband, som takler de fleste scener og de forskjelligste publikum. Live er de blitt betegnet som et band «i grenselandet mellom kunst og fest i Hobbitun».

Gutta sier selv at «Møtet med publikum i en livesetting – om det er på festival, på en klubbscene eller i et kulturhus – er det som virkelig driver oss til å fortsette å turnere, år etter år. Vi vil at folk skal vite at vi er veldig takknemlige for at de vil komme og høre på oss, delta i konfestene våre (publinerskonserter ligger et sted mellom konsert og fest), kjøpe og lytte til musikken vår. Om «Publikum» hadde hatt en liker-knapp så ville vi helt klart ha trykket på den!!»